Vrouw claimt abortus op religieuze gronden

"Als een aanhanger van de beginselen van de Satanische Tempel", zo begint een brief die een vrouw uit Missouri binnenkort naar haar verzorgingsverzekeraar gaat opsturen. "Is het mijn oprechte geloof dat ik en alleen ik bepaal of mijn lichaam zwanger blijft of niet."

De 22-jarige monteur wil een abortus ondergaan, maar dat valt niet mee wanneer je op het randje van een grote staat woont. Daarvoor moet ze namelijk twee keer reis van een slordige 800 kilometer maken naar Saint Louis. De eerste sessie is bedoeld om de abortus uit haar hoofd te praten, daarna volgt er een bedenktijd van 72 uur, eventueel gevolgd door een tweede sessie die de procedure pas echt in werking zet.

Mary, niet haar echte naam, is hier des duivels over. Ze roept nu dat de 72 uur wachttijd tegen haar geloof is. Leden van de Satanische Tempel zijn vast met de pet rondgegaan om alle kosten te dekken: haar verblijf, maaltijden en de kosten van de hele procedure.

Thomas Berg van de universiteit van St. Thomas heeft zijn licht laten schijnen over het geval. "In theorie is het mogelijk dat religieuze gewetensbezwaren een argument zijn om een abortus te ondergaan", vertelt de hoogleraar. "Maar het is onwaarschijnlijk dat het juridisch houdbaar is."