Nederland stil voor oorlogsslachtoffers

Met twee minuten stilte heeft Nederland maandag om klokslag 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op de Dam in Amsterdam woonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de nationale dodenherdenking bij.

Het koninklijk paar legde voorafgaand aan de twee minuten stilte een krans bij het monument. Prinses Beatrix was niet bij de herdenking aanwezig. Na het stiltemoment klonk het eerste couplet van het Wilhelmus.

De veertienjarige Isa Hamerlinck droeg dit jaar een gedicht voor. Ze was de winnares van de jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren, Dichter bij 4 mei. Vervolgens nam minister-president Mark Rutte het woord.

Hij memoreerde zijn vader, die in Nederlands-Indië woonde toen de oorlog begon. In de meidagen van 1940 kreeg zijn vader een kaartje van zijn ouders uit Rotterdam. Rutte: "'Wij hebben de hel gezien', staat er letterlijk. Ik heb dat kaartje nog. En ik koester het, als een herinnering die is doorgegeven."

Dat soort herinneringen zijn volgens de premiere waardevol omdat ze troost bieden, maar ook omdat ze "een machtig wapen zijn" in de strijd tegen onvrijheid en onrecht, die "altijd en overal gevoerd moet worden. Ook in het hier en nu. Ook in Nederland. Want achter elke uiting van antisemitisme, achter elke vorm van extremisme die onze vrijheid ontkent, achter elke daad van geweld die het fundament van onze rechtsstaat aantast, dreigen nog steeds die woorden van toen. 'Wij hebben de hel gezien'."

Nederland stil voor oorlogsslachtoffers
Nederland stil voor oorlogsslachtoffers (Foto: ANP)