Cruijff: "Barcelona - Bayern wordt ijkpunt"

Johan Cruijff verheugt zich op de halve finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Bayern München. Beide ploegen treffen elkaar woensdag.

"Twee teams, die voetballen volgens een speelwijze die ooit bij Ajax is begonnen”, laat hij optekenen in De Telegraaf. "Een speelwijze waarin het domineren van de tegenstander met aanvallend voetbal centraal staat. Maar omdat voetballers geen robots zijn, moeten de spelers ook in staat zijn om vanuit een hoog tempo over te schakelen op positiespel. Om zo weer op adem te komen."

“Dat positiespel moet alleen wel op het middenveld worden uitgevoerd en niet in de verdediging", vervolgt Cruijff. "Omdat verdedigers nu eenmaal minder risico mogen nemen en zo de kans wordt vergroot dat de bal terug wordt gespeeld op de doelman. Daarmee wordt de lange bal in de hand gewerkt en ontstaat er weer een voordeel voor de verdediging van de tegenpartij."

"Dus op adem komen op het middenveld. Met positiespel op basis van simpele passes. Het moeilijkste in het voetbal. Omdat je altijd optimaal geconcentreerd moet zijn en iedere bal de juiste snelheid mee moet geven."

"Het zijn jarenlang de vaste regels geweest in het spel van Ajax, later Barcelona en nu ook Bayern München. Dat de Duitsers het onder Pep Guardiola binnen twee seizoenen onder de knie hebben gekregen, bewijst dat het trainbaar is", verwijst Cruijff naar de mogelijkheid om dit bij Ajax opnieuw te bewerkstelligen.

"Hopelijk wordt Barcelona-Bayern München een goed en interessant ijkpunt voor waar we straks met z'n allen binnen Ajax naartoe moeten", besluit hij.