Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

Bijna heel ons land staat maandagavond stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen om de Nederlanders te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In 98 procent van de gemeenten vindt een herdenking plaats, bij duizenden monumenten. Zo'n 95 procent van de Nederlanders is daadwerkelijk stil om 20.00 uur, bleek onlangs uit een onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam vindt de herdenking plaats in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Premier Mark Rutte houdt er een toespraak. Vanaf 17.30 uur tot 22.00 uur geldt er op de Dam een noodverordening, wat betekent dat mensen zich niet binnen het afgezette veiligheidsgebied mogen begeven, niet op balkons of daken mogen staan of ergens op te klimmen.

Voorafgaand aan de herdenking is er een dienst in De Nieuwe Kerk, waar sinoloog en publicist Ian Buruma de 4 meivoordracht zal houden.

In Rhenen wordt ook stilgestaan bij de Slag om de Grebbeberg 75 jaar geleden. Op de Grebbeberg hield de Nederlandse krijgsmacht in 1940 dagenlang stand toen de oorlog uitbrak.

Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers
Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers (Foto: ANP)