Reality-tv goed voor inlevingsvermogen

Utopia, Big Brother, de Roelvinkjes... Er is nieuws voor wie dat soort pulp verafschuwt: van kijken naar reality-tv word je een leuker persoon, die zich beter kan verplaatsen in anderen. Dat blijkt onderzoek van een Duitse universiteit.

Sommige realityseries lijken misschien grof en plat, maar ze zijn nuttiger dan je denkt. Ze helpen het vermogen om 'plaatsvervangende schaamte' voor anderen te voelen. En ze stimuleren zo de hersengedeelten die het inlevingsvermogen versterken. Wie reality-tv kijkt, kan zich volgens het onderzoek beter in iemand anders verplaatsen.

Hersenactiviteit
Onderzoekers van de Universiteit van Bonn lieten groepen mensen naar verschillende soorten tv-fragmenten kijken. Dertig deelnemers keken naar clips waarin mensen zichzelf vernederen. De onderzoekers bekeken vervolgens de hersenactiviteit van de deelnemers. Ze vonden een hoge activiteit in vier gebieden van de hersenen, die zich bezighouden met empathie (inlevingsvermogen), medeleven, de onderdrukking van het ego en sociale codes en regels.

Een andere groep deelnemers kreeg alleen neutrale fragmenten te zien. Bij deze mensen was maar weinig empatische activiteit te zien. De conclusie van de onderzoekers: reality-tv-formats met veel inhoud die plaatsvervangende schaamte oproept, activeren hersengebieden die verband houden met inlevingsvermogen en sociale identiteit.