FNV gebruikt toespraak NSB'er

Bij een persbericht dat de vakbond FNV vandaag stuurde zat een nogal opmerkelijke video, zo meldt RTL Nieuws. Het is een video waarin NSB'er Hendrik-Jan Woudenberg als voorzitter van van de NVV -voorloper van FNV- een toespraak geeft.

Woudenberg werd namelijk een maand na zijn toespraak begunstigd lid van de SS. Ter ere daarvan ontving hij een een pistool met inscripties van de beruchte 'Schutzstaffel'. De Nazi's maakten hem vervolgens verantwoordelijk voor het Nederlandse Arbeidsfront waarin mensen te werk werden gesteld om onder andere de Duitse verdedigingslinie te bouwen.

Hij nam namens de NSB ook plaats in de Tweede Kamer tussen 1937 en 1945. Hij was goede vrienden met andere hooggeplaatste NSB'ers als Meinoud Rost van Tonningen en Anton Mussert. Na de oorlog werd hem twintig jaar celstraf opgelegd maar kwam al in 1956 weer op vrije voeten.

De video was bedoeld om te laten zien hoe vroeger de Dag van de Arbeid werd gevierd. Deze valt jaarlijks op 1 mei en wordt bijna overal in Europa als officiële feestdag gezien, Nederland is daar een uitzondering op. Nadat RTL de FNV confronteerde met de video reageerde een woordvoerder geschrokken met "oei, dat is natuurlijk niet de bedoeling".