Regering Japan wil pacifistische grondwet aanpassen

De conservatieve regering van Japan gaat een nieuwe poging wagen de pacifistische grondwet van het land aan te passen. De Liberaal Democratische Partij (LDP) moet daarbij niet alleen een grote meerderheid in het parlement zien te overtuigen, maar ook een huiverige bevolking.

Het is zondag 68 jaar geleden dat in Japan, na de Tweede Wereldoorlog, de huidige grondwet van kracht werd, die was opgesteld door de Verenigde Staten. Vooral artikel 9 is de conservatieven een doorn in het oog. Daarin staat het volgende: "Het Japanse volk zweert voorgoed het soevereine recht af om oorlog te voeren of te dreigen met geweld om internationale meningsverschillen te beslechten."

Een werkgroep binnen de LDP die zich eerder over de kwestie boog, gaat weer aan het werk, nadat dat werk twee jaar had stilgelegen. Ook bracht de LDP deze week een cartoon uit om de bevolking te overtuigen.

In 2012 stelde de LDP al een kladversie van een nieuwe grondwet op. Daarin komt een conformistisch en patriarchaal Japan naar voren, waarin het gezin en de familie belangrijker zijn dan het individu en de keizer staatshoofd is. Ook zijn burgerlijke vrijheden zoals vrijheid van meningsuiting verre van absoluut. De LDP wil dat dit soort rechten kunnen worden ingeperkt als ze het algemeen belang kunnen schaden.

Zelfs als de LDP de publieke opinie mee weet te krijgen wordt het nog een flinke kluif de volksvertegenwoordiging te overwinnen. Twee derde van het parlement en de senaat moet akkoord gaan, waarna een referendum volgt. De coalitie van premier Shinzo Abe heeft momenteel een tweederdemeerderheid in het parlement en hoopt bij verkiezingen volgend jaar in de zomer eenzelfde meerderheid in de senaat veilig te stellen.