Niue verslaat China op WK touch football, Nederland verliest

Op het WK touch football in Australië heeft Niue voor een, op papier, opvallende prestatie gezorgd. Het piepkleine staatje in de Grote Oceaan, met slechts zo'n 1600 inwoners, rekende in het gemengde toernooi af met China, dat ruim 865.000 keer zoveel inwoners kent: 9-4.

Touch football is een vorm van rugby, waarbij de stevige tackles vervangen zijn door aanrakingen en de kans op grote blessures dus aanzienlijk minder is. Het wordt op wereldniveau voornamelijk gedomineerd door Australië en Nieuw-Zeeland, die nagenoeg altijd de WK-finales halen bij de mannen, vrouwen, het gemengd spel en de diverse leeftijdscategorieën. 

Niue won weliswaar van China, geen grootmacht in het touch football, tegen Schotland moesten de eilandbewoners het hoofd buigen: 5-8. Daardoor komt Niue in het gemengde toernooi nu uit in de groep die strijdt om de negende tot en met de vijftiende plek, waarin ze het op moeten nemen tegen de VS, Fiji en Singapore. 

Nederland doet ook mee in het gemengde toernooi, maar kende nog geen succes. In de eerste groepsfase werd verloren van Samoa (4-8), Wales (1-3) en de Filipijnen (7-11), waardoor Oranje om de 16e tot en met de 22e plaats gaat strijden tegen Chili, de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland. De wedstrijden van donderdag zijn allemaal afgelast vanwege de heftige regen in Coffs Coast, waar het al dagen slecht weer is: