Vuurwerk dit jaar verboden?!

Met nog acht maanden te gaan tot Oud en Nieuw, is het gezeur rond vuurwerk weer in alle hevigheid losgebarsten. Vandaag zal het parlement zich namelijk buigen over een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Zowel de politie als de brandweer willen een lans breken voor een verbod. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, zo vinden ze.

Beide hulpoganisaties tijgen vandaag naar de Tweede Kamer om te pleiten voor een knalverbod. Vandaag is een speciale hoorzitting ingelast waar wordt gewaarschuwd voor de gevaren van vuurwerk.

De brandweer gaat hierin behoorlijk ver. Gesteund door enkele burgemeesters hopen zij het voor elkaar te krijgen om een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren er door te rammen.

Bromsnor is gelukkig een stuk milder. De politie wil namelijk 'slechts' een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, omdat deze de meeste ongelukken en overlast geven.

Update 11.48 uur:
Het is rond! Vanaf komende jaarwisseling mogen er geen babypijltjes meer worden verkocht. Ondanks de onschuldige naam veroorzaakt het minivuurwerk veel letsel, vooral aan ogen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft daarom donderdag een verbod aangekondigd.

De minipijltjes zijn spotgoedkoop, waardoor ze populair zijn bij kinderen. Die steken de pijltjes vaak uit de hand af. Dat leidt geregeld tot ongelukken. Veel winkeliers verkochten de babypijltjes om die reden al niet meer.

Ook Romeinse kaarsen liggen deze oud en nieuw niet meer in de schappen, want ook die kunnen veel verwondingen veroorzaken bij oneigenlijk gebruik.