Geen meerderheid Turkse regering in peiling

De Turkse regeringspartij AK van president Recep Tayyip Erdogan staat in de peilingen flink op verlies. Ruim een maand voor de parlementsverkiezingen wordt de AK-partij gepeild op 38,1 procent van de stemmen. Dat is een stuk minder dan de bijna 50 procent van vier jaar geleden.

Turkije gaat 7 juni naar de stembus om de 550 leden van het parlement, de Grote Nationale Vergadering, te kiezen. De AK heeft nu nog 312 zetels in dat parlement. Maar opiniepeiler Gezici meldt woensdag dat nog maar 38,1 procent van de ondervraagden wil gaan stemmen op de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK).

De AK-partij kwam in 2002 tijdens een diepe economische crisis aan de macht en trok het land uit die crisis. De partij is sociaal en religieus conservatief en politiek hervormingsgezind. De verregaande hervormingen hebben de AK de afgelopen dertien jaar een reeks klinkende verkiezingsoverwinningen opgeleverd. De laatste jaren kalft de populariteit van de AK-partij af. 

De AK-partij lijkt wel de grootste partij te blijven. De centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) wordt gepeild op 28,5 procent van de stemmen, de rechts-nationalistische MHP zou 18 procent krijgen. De pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) staat op 11 procent en zou daarmee boven de kiesdrempel van 10 procent uitkomen.