Nederland enige kandidaat Europese Spelen 2019

Nederland stelt zich officieel kandidaat voor de organisatie van de Europese Spelen in 2019. Een ruime meerderheid van de sportbonden stemde dinsdag in met het plan van het NOC*NSF. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat er definitieve zekerheid moet zijn over de financiering en dat het een volwaardig topsportevenement wordt. Maar Nederland is volgens de sportkoepel de enige serieuze kandidaat.

De Europese Spelen zijn een nieuw groot sporttoernooi, dat te vergelijken is met de reeds bestaande Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen. De eerste editie wordt van 12 tot en met 28 juni gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

In 2019 worden de Europese Spelen voor de tweede keer gehouden. In de opzet van NOC*NSF wordt het sportspektakel verspreid over heel Nederland in bestaande stadions. Van een dure openings- en sluitingsceremonie zal geen sprake zijn en ook komt er geen apart atletendorp. Het besluit over de toewijzing van het gastland valt op 16 mei tijdens een congres van het Europees Olympisch Comité (EOC).

Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig. Dat geld moet komen van de grote steden, provincies, de rijksoverheid en het bedrijfsleven. Keiharde financiële toezeggingen zijn er nog niet en de steden Rotterdam en Utrecht hebben zelfs al nee gezegd tegen het evenement. Diverse bonden uitten daarover hun zorgen. ,,Er is nog geen enkele helderheid over de dekking’’, zei bestuurslid Jan Simons van de tafeltennisbond NTTB.

Voorzitter Tjark de Lange van het handbalverbond NHV hekelde de terughoudende opstelling van de rijksoverheid. "Beschamend dat het rijk zo weinig overheeft voor zo’n prachtig sportevenement, waarvan ik overtuigd ben dat we het kunnen organiseren."

Enige kandidaat
Ondertussen is Nederland volgens NOC*NSF praktisch gezien de enige kandidaat. "We hebben een bevoorrechte positie, omdat ons plan aan alle eisen voldoet van het Europees olympisch comité", zei voorzitter André Bolhuis dinsdag na de ledenvergadering. Het zou betekenen dat Nederland het evenement op 16 mei krijgt toegewezen. "We krijgen het toegekend omdat we iets moois hebben te bieden."

Bolhuis benadrukte wel dat er snel duidelijkheid moet komen over de financiële dekking van het plan. "De onzekerheid over de bijdragen vanuit de overheden en het bedrijfsleven moet niet te lang blijven bestaan. Komt dat geld er niet, dan melden we ons af bij het EOC en gaan zij praten met andere kandidaten."

Bonden akkoord met Europese Spelen 2019
Bonden akkoord met Europese Spelen 2019 (Foto: ANP)