Kenia moet homorechtengroep erkennen

De Keniaanse overheidsinstantie die non-gouvernementele organisaties reguleert moet een mensenrechtengroep die opkomt voor de rechten van homo's, lesbiennes, bi- en transseksuelen erkennen. Dat heeft een panel van drie rechters van het Hooggerechtshof van Kenia maandag bepaald.

De rechters stellen dat de Keniaanse grondwet de rechten van minderheden erkent en beschermt. De Non-Governmental Organization Co-ordination Board had op religieuze en morele gronden geweigerd de groep te registreren.

"In Kenia gaat de grondwet voor alles", stellen de rechters Isaac Lenaola, Mumbi Ngugi en George Odunga. De staat 'kan zich niet op religieuze teksten of zijn opvattingen over de morele en religieuze overtuigingen van de Kenianen beroepen om de inperking van een recht te rechtvaardigen'.

Activist Eric Gitari wilde een non-gouvernementele organisatie laten registreren die opkomt tegen geweld en mensenrechtenschendingen tegen homoseksuelen en lesbiennes. Gitari wilde verschillende namen reserveren, zoals de Gay and Lesbian Human Rights Council; Gay and Lesbian Human Rights Observancy en Gay and Lesbian Human Rights Organization. De raad wees echter alle drie de namen af, evenals drie alternatieven waar Gitari mee kwam. Gitari stapte daarop in september 2013 naar de rechter.

Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is in Kenia een misdrijf. De wet verbiedt sodomie en homoseksuele partners kunnen rekenen op extra aandacht van de politie. De Keniaanse homogemeenschap klaagt vaak over intimidatie en pesterijen, die soms gepaard gaan met geweld.