MotŲrheadzanger Lemmy weer ziek

Motörheadzanger Lemmy zit weer in de lappenmand. Dit weekend zegde de groep op het laatste moment een concert op het grote Braziliaanse Monsters of Rock-festival af, nadat de rocker onwel was geworden. Hij is met klachten over uitdrogingsverschijnselen en een stofwisselingsstoornis voor onderzoek opgenomen in het ziekenhuis.

De nu 69-jarige Ian Kilmister, zoals Lemmy's officiële naam luidt, tobt na decennialang serieus alcohol- en drugsmisbruik de laatste jaren met serieuze gezondheidsproblemen. In het voorjaar van 2013 moest hij in het ziekenhuis worden opgenomen met een haematoom, vervolgens werd vastgesteld dat hij suikerziekte had en aan het begin van de zomer van dat jaar kreeg hij een defibrillator ingebracht vanwege hartproblemen. Kort daarna moest de bassist-zanger tijdens een Duits festivaloptreden vroegtijdig in slechte conditie het podium verlaten en wederom medisch onderzocht worden.

In september 2013 verscheen nog wel het al eerder opgenomen album Aftershock, maar het duurde tot april 2014 voordat Lemmy weer met Motörhead het podium op kon. Artsen hadden de rocker met klem geadviseerd om z'n alcoholconsumptie te minderen, maar dat bleek niet zo eenvoudig.

Manager Todd Singerman zei voorjaar 2014 tegen het Amerikaanse rockblad Decibel: "Het draait voor een belangrijk deel om zijn worsteling met slechte gewoonten; dingen die hij niet meer mag. Hij is inmiddels gestopt met roken, maar slaat waarschijnlijk zo nu en dan nog wel een whisky-cola achterover - hij zou liegen als hij zei dat hij daarmee helemaal gestopt was. Hij heeft geprobeerd om de whisky-cola door wijn te vervangen: dat was het compromis dat hij met zijn artsen bereikte. Maar ook wijn bevat nog erg veel suiker. En hij heeft ook niet tegen zijn artsen gezegd dat het bij 'een wijntje' in zijn geval meteen om twee flessen gaat."

In de loop van 2014 heeft Motörhead nog een vijfentwintigtal concerten gegeven waarbij afgelopen november ook de IJsselhallen in Zwolle werden aangedaan. Begin dit jaar heeft de band aan opnamen voor een nieuw album gewerkt. Het concert in Brazilië zou het eerste in vijf maanden zijn geweest.