'Je schrikt je kapot van zo'n klap'

De zware explosie in een flatgebouw in Heerlen haalde Sander Heeren maandagochtend ruw uit zijn slaap. De 28-jarige Limburger woont aan de overkant van het getroffen gebouw. Zijn woonkamer ligt bezaaid met glas.

"Het was een enorme dreun. Ik werd er wakker van. Je schrikt je kapot van zo'n klap. Mijn vriendin was met onze baby net een kwartier daarvoor het huis uit gegaan. Gelukkig zijn zij veilig en hebben zij dit niet hoeven meemaken."

Ook Jorrit Dacier (30) heeft zijn woning tegenover de flat waar de explosie plaatsvond. "Het was een bizarre klap. Ik dacht eerst dat het in mijn eigen flat was. Ik wilde al naar buiten gaan, maar heb toen toch nog even gekeken en zag de ravage aan de overkant. De hulpdiensten waren erg snel ter plaatse. Ik denk dat we blij mogen zijn dat het nog vroeg was, want midden op de dag is het veel drukker op straat en in de winkels."

De explosie in Heerlen veroorzaakte veel schade. Drie mensen raakten gewond, van wie één ernstig. Zo'n veertig mensen kunnen vanwege de schade niet terug naar hun huizen.

Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft laten weten deze gedupeerde bewoners te gaan helpen. Medewerkers zullen ze opvangen in een zorgcentrum in de buurt.

"We gaan de bewoners helpen met hun vragen en zullen ze waar nodig doorverwijzen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld voorlopig niet terug naar hun huis", aldus een woordvoerder. Later zal meer duidelijkheid ontstaan wat er in die gevallen precies zal gaan gebeuren.

Onbewoond
Het verwoeste stuk flatgebouw stond leeg. "De appartementen waren onbewoond in verband met een renovatie", aldus een zegsman van woningcorporatie Wonen Zuid.

Wat er precies is gebeurd in de flat en of er al renovatiewerkzaamheden bezig waren, kon de woordvoerder niet zeggen.

Heerlense flat na explosie
Heerlense flat na explosie (foto: ANP)