'EU kan Google enorm veel pijn doen als machtsmisbruik waar is'

Als Google inderdaad zijn positie heeft misbruikt, staat de internetgigant een enorme boete te wachten. Dat denkt internetjurist Peter Kager. "De Europese Commissie kan boetes opleggen en dat zijn bedragen die zelfs bij zulke grote partijen pijn doen. Dat geld besteden ze liever aan iets anders. In Brussel zijn ze niet op hun achterhoofd gevallen. Als een bedrag voor een bedrijf een lachertje is, zullen ze daar rekening mee houden", aldus Kager.

De eurocommissaris voor Mededinging heeft vrijdag de eerste stap gezet naar een zaak tegen Google. Brussel beschuldigt het bedrijf van machtsmisbruik. Bij Microsoft eindigde dat in 2007 met een boete van 497 miljoen euro. Toen Microsoft weer de fout in ging, moest het bedrijf nog eens 899 miljoen euro betalen. Microsoft werd bestraft omdat gebruikers van besturingssysteem Windows automatisch de browser Internet Explorer kregen. Concurrentie had daar veel last van.

Google nu is ongeveer even machtig als Microsoft toen. Bijna iedere internetter gebruikt de zoekmachine om informatie te vinden. Concurrenten zijn er niet of nauwelijks. Maar de grote vraag is hoe de zoekresultaten tot stand komen. Google doet daar heel geheimzinnig over. Staat een bedrijf laag in de zoekresultaten omdat er weinig mensen naar zoeken, of heeft Google er misschien belang bij een andere dienst hoger te laten scoren? Staat Gmail bovenaan bij maildiensten omdat het veel gebruikers heeft, of omdat Google zijn eigen dienst wil promoten ten koste van rivalen?

Kager: "Dat is waarschijnlijk zo vaak gebeurd, dat verschillende andere diensten het welletjes vonden en hebben geklaagd. De Europese Commissie start niet zomaar een onderzoek. Google is een grote vis, Brussel zal goed hebben nagedacht over de argumenten."

Kager: "Je bent bijvoorbeeld als bedrijf eigenlijk aangewezen op Google. Daar wil je in gevonden worden. En als je benadeeld wordt, kun je er bijzonder weinig tegen beginnen. Mensen zoeken nou eenmaal naar de grootste sites. Ze kijken alleen naar de eerste pagina met zoekresultaten. Ze nemen zelden de moeite naar pagina twee, drie of vier te gaan. En dat terwijl Google makkelijk een miljard pagina's kan indexeren."

Het is onduidelijk wat gebruikers uiteindelijk gaan merken van de stap van Brussel. "Bij Microsoft was het duidelijk: bij Windows leverden ze niet automatisch meer Explorer. De gebruiker moest een keuze krijgen. Bij Google is het niet zo zwart-wit. Dit zal veel meer haken en ogen hebben."

'EU kan Google flink pijn doen' (Foto: Novum)
'EU kan Google flink pijn doen' (Foto: Novum)