Jongeren blijken toch te lui om te werken

De zogenaamde kansenjongeren die op de arbeidsmarkt zo zwaar gediscrimineerd worden dat ze wel de criminaliteit in MOETEN gaan, blijken helemaal niet op werk te zitten wachten. Dat meldt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam in het AD. Op een grote banenmarkt in Rotterdam-Zuid kwamen welgeteld drie(!) jongeren af.

Recent kreeg Aboutaleb nog in een bomvolle moskee in Rotterdam-Zuid te horen dat Marokkaanse jongeren zo moeilijk aan een baan komen. Hierop regelde de burgervader een grote banenmarkt waar diverse werkgevers vacatures aanboden met carrièrestart-garantie. Maar liefst drie jongeren kwamen op de beurs af. De rest? Geen idee.

Bij een andere bijeenkomst, waar jongeren zo aan de slag konden in de zorg en welzijnsector, zou bezocht worden door negen jongeren. Uiteindelijk kwam er niemand. Van de negen had slechts één de moeite genomen zichzelf af te melden. Dit vertelde Aboutaleb deze week bij een bijeenkomst over etnisch profileren.

Ook directeur Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid is verbijsterd over het gebrek aan ambitie bij jongeren op Rotterdam-Zuid. "Wij bieden wel degelijk kansen aan, die worden nog te weinig gegrepen."

Rotterdamse bedrijven boden jongeren uit de wijk vorig jaar ruim honderd baangaranties aan. Tot nu toe zijn er slechts 31 plekken ingevuld, iets dat Pastors "onacceptabel" noemt. "Het ligt niet aan de maatschappij, maar aan deze mensen."

Volgens de Rotterdamse SP ligt het probleem uiteraard niet bij de jongeren in kwestie, maar bij de organisatie. "Die slaagt er namelijk niet in de jongeren te bereiken."

Aboutaleb is links en rechts het populairst (Foto: ANP)