Ellian doet aangifte tegen Maiwand al-Afghani

Elsevier-columnist Afshin Ellian doet aangifte tegen Shabir Burhani, alias Maiwand al-Afghani, wegens bedreiging, opruiing en het aanzetten tot haat en geweld. Dat schrijft de hoogleraar vandaag op de website van het tijdschrift. Volgens Burhani is Ellian 'islamofobisch, racistisch en fascistisch bezig'.

Ellian vindt dat de rechtsstaat moet worden beschermd tegen geweldpredikers. 'Ik heb altijd de vrijheid van meningsuiting verdedigd, ook die van mijn tegenstanders zoals islamitische fundamentalisten. Woorden en meer woorden, maar niet oproepen tot geweld', schrijft hij. 'Het is niet mijn gewoonte om aangifte te doen, maar ditmaal is er geen ruimte meer voor misverstanden.'

Geweld verheerlijken
Vorige week tweette Ellian al dat hij aangifte tegen Burhani overwoog. In zijn artikel voert Ellian een keur aan argumenten op. Zo zou Burhani geweld aanmoedigen omdat hij op zijn Facebook-pagina boodschappen van terroristenleiders propageert. Ook plaatst hij foto's van omgekomen jihadstrijders, met een verwijziging naar de glimlach van de omgekomen martelaar. Verder was Burhani in 2013 in Afghanistan, waar hij poseerde met gewapende Taliban-strijders.

Recent tweette Burhani een opmerking over homo's die 'gratis vlieglessen' krijgen van IS. Volgens Ellian zet Burhani aan tot haat en maakt hij zich schuldig aan bedreiging en opruiing. 'De weerbare democratie moet in beweging worden gebracht tegen het jihadisme in Nederland. Waarom kijken we weg, waarom zwijgen we?', besluit Ellian zijn artikel.

Niet verboden
Burhani zegt in een reactie dat hij enkel 'een vreedzame moslim' is 'die zijn mening uit'. Hij schrijft dat hij gebruikmaakt van de vrijheid van meningsuiting. 'Af en toe maak ik grapjes en maak ik stoere foto's, dat is allemaal niet verboden en niemand vreest mij.' Volgens Burhani zou Ellian haatzaaien tegen de islam en tegen moslims. 'Ik denk dat hij een geheim agent van Iran is en tegelijkertijd werkt voor de zionisten en Israël, hij geeft niet echt om Nederland.'