VS: kandidatuur Hillary Clinton op komst

Wordt Hillary Clinton de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten? De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn pas eind 2016, maar de kans dat Clinton meedoet is groot. De vraag is niet meer of, maar wanneer ze haar kandidatuur wereldkundig maakt. Op korte termijn wordt een officiële mededeling verwacht.

Hillary Rodham-Clinton (67) is de vrouw van Bill Clinton, die tussen 1993 en 2001 president van de Verenigde Staten was. In 2008 deed ze zelf een gooi naar het presidentschap. Ze wilde namens de Democratische Partij kandidaat worden, maar ze verloor die strijd van Barack Obama. Tussen 2009-2013 was Clinton minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Obama.

Nieuwe poging
Alles wijst erop dat Hillary Clinton acht jaar later een nieuwe poging waagt om president te worden. Amerikaanse media speculeren al volop over de campagne die de voormalige first lady gaat voeren. Volgens CNN is ze druk doende om haar pers- en campagneteam samen te stellen.

Deze week werd ook duidelijk dat Clinton kantoorruimte gaat huren in hartje Brooklyn. Volgens de New York Times wordt dat het hoofdkwartier van haar campagne. Ook basis van verkiezingswetgeving wordt verwacht dat Clinton zich binnen 15 dagen officieel kandidaat stelt. CNN weet al volop nieuwtjes te melden. Zo krijgt Bill Clinton een beperkte rol in de campagne. Ook heeft Hillary de hulp ingeschakeld van een pr-goeroe die eerder het imago van first lady Michelle Obama opvijzelde.

Clinton vs Bush?
Mocht Clinton de Democratische kandidatuur binnenslepen, dan luistert haar Republikeinse opponent mogelijk naar de achternaam Bush. Senator Jeb Bush, broer van oud-president George W. Bush, geldt als kanshebber om namens de Republikeinen de presidentsrace aan te gaan. Maar zover is het nog lang niet, want er zijn veel Republikeinse politici die de nominatie willen binnenslepen. Ook Clinton heeft haar nominatie nog lang niet binnen. Mogelijk krijgt ze concurrentie van de huidige vice-president Joe Biden.