'Adolf' Erdogan bant Facebook, Twitter en YouTube

In Turkije kan niemand meer op Twitter, Facebook of YouTube. De autoriteiten hebben de toegang tot de websites laten afsluiten door internetproviders, omdat op de sociale media een foto circuleert van de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling. Dat meldde de Turkse krant Hurriyet maandag.

De rechter besloot na klachten dat in totaal 166 websites moesten worden afgesloten, waaronder de drie grote sociale media en specifieke websites van een aantal kranten. Maandagmiddag konden de meeste Turken niet meer op de pagina's. Binnen afzienbare tijd zouden alle internetproviders het verbod moeten handhaven.

Twee militanten van de verboden, extreemlinkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. De gijzelnemers en gijzelaar kwamen om. Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling, wat hen op een verbanning van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz kwam te staan. De foto verscheen vervolgens ook op sociale media.

Kiraz was als procureur betrokken bij een omstreden rechtszaak tegen verantwoordelijken voor de dood van een vijftienjarige jongen, Berkin Elvan, in Istanbul in 2014. De jongen raakte gewond tijdens protesten in 2013 en overleed vorig jaar.

Het is niet voor het eerst dat de regering sociale media afsluit. Vorig jaar werden Twitter en YouTube ook al afgesloten. De videodienst was zelfs twee maanden onbereikbaar, totdat het Constitutioneel Gerechtshof besloot dat de grondwet dat niet toeliet. President Recep Tayyip Erdogan besloot tot de blokkade omdat er op de sociale media afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid die erop wijzen dat de president en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn.

Turkije sluit Facebook, Twitter en YouTube
Turkije sluit Facebook, Twitter en YouTube (Foto: ANP)