Obama: historische overeenkomst met Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de nucleaire raamovereenkomst met Iran donderdag 'historisch' genoemd. Hij drong er bij het Congres op aan zich te onthouden van stappen die een definitief akkoord in de wielen kunnen rijden.

"De zaken die hier op het spel staan zijn groter dan politiek bedrijven", zei Obama in Washington. "Dit zijn zaken van oorlog en vrede en zij moeten op basis van feiten op waarde worden geschat."

Obama sprak enkele uren nadat onderhandelaars in Zwitserland het eens waren geworden over de ruwe omtrekken van beperkingen op het Iraanse atoomprogramma, die moeten verzekeren dat het land geen kernwapens kan bouwen. Obama sprak van 'een goede deal, een deal die aan onze kerndoelen voldoet'.

De onderhandelingen hebben een zware wissel getrokken op de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël, dat Iran als een bedreiging van zijn bestaan beschouwt. Ook de spanningen in het Amerikaanse Congres zijn er door toegenomen.

Als de definitieve afspraken over drie maanden worden vastgelegd en de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties bevestigt dat Iran zich eraan houdt, zullen de economische sancties tegen Iran stapsgewijs worden opgeheven. Obama wil niet dat het Congres roet in het eten gooit door nieuwe strafmaatregelen tegen Iran in te snellen. "Het zullen dan de Verenigde Staten die de schuld krijgen van het mislukken van de internationale diplomatie", zei hij.

De onderhandelingen hebben ook zorg gewekt bij Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten. Israël, maar ook verschillende Arabische landen zeggen dat de nucleaire onderhandelingen voorbijgaan aan de rol die Iran speelt in terrorisme en andere destabiliserende activiteiten in de regio. Obama zei dat hij al met de koning van Saudi-Arabië heeft gesproken en dat hij de overeenkomst zal bespreken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ook kondigde hij aan de leiders van zes Golfstaten - Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Qatar, Bahrein en Koeweit - zaal uitnodigen voor overleg in Washington.