Meer dan zeventig doden bij aanslag in Kenia

Een terreuractie van uit Somalië afkomstige islamitische extremisten op de campus van een universiteit in het noordoosten van Kenia heeft donderdag aan zeker zeventig mensen het leven gekost, zegt de Keniaanse minister van binnenlandse zaken. Negenenzeventig mensen raakten gewond en vier van de vermoedelijke daders zijn gedood.

Het is nog niet zeker of alle aanvallers zijn uitgeschakeld, zei minister Joseph Nkaissery. In Garissa en de omliggende districten Wajir, Tana River en Mandera is een uitgaansverbod ingesteld.

Gewapende mannen vielen de campus van het Garissa University College in alle vroegte aan. Na een hevig vuurgevecht met agenten die de slaapzalen van de studenten bewaakten slaagden de aanvallers erin de zalen te bereiken. Volgens overlevenden scheidden ze christenen en moslims en werden christenen vermoord.

De verantwoordelijkheid voor de actie is opgeëist door de islamitische terreurorganisatie Al-Shabab. Het aantal doden ligt nu al hoger dan de 67 die omkwamen bij de overval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi in september 2013.

Regio's in het noorden en oosten van Kenia die aan Somalië grenzen worden vaker getroffen door aanvallen die worden toegeschreven aan de extremisten van Al-Shabab. De terreurbeweging heeft Kenia tot doelwit gemaakt, omdat het land in 2011 troepen de grens over stuurde om de extremisten te bestrijden.