PvdA afwijzend tegenover TTIP-verdrag

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer dreigt niet akkoord te gaan met het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP. Kamerlid Jan Vos zegt dat de partij pas wil instemmen als aan een paar strikte voorwaarden wordt voldaan, zo meldt BNR.

Er is veel discussie over TTIP; een vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa. Critici zijn onder meer bang dat bedrijven grote schadeclaims kunnen indienen tegen landen, als ze menen dat hun belangen worden geschonden.

Het kabinet staat positief tegenover TTIP, omdat het ook voordelen met zich meebrengt. PvdA-kamerlid Jan Vos is kritisch. 'Er is wel een rijtje van afspraken die worden gemaakt waarover wij ons grote zorgen maken.' Vos wijst onder meer op de standaarden die Nederland kent op het gebied van werkgelegenheid en milieu.

Vos staat niet alleen in zijn kritiek. De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriël is bezorgd over de gevolgen van TTIP op de sociale standaarden in Duitsland. Eerder deze week heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om de werking van het TTIP-verdrag te begrenzen.