Fenomeen Verstappen lost belofte nu al in

Max Verstappen heeft de hooggespannen verwachtingen in zijn tweede race als Formule 1-rijder al volledig waargemaakt. De zeventienjarige Nederlander wist zondag in de Grand Prix van Maleisië met de zevende plaats in zijn Toro Rosso voor een knappe prestatie te zorgen. Verstappen was een van de smaakmakers in de race op het circuit van Sepang met divers inhaalacties. "Die strijd met andere coureurs was leuk. Ik heb ervan genoten."

De jonge Limburger scoorde zes punten voor het wereldkampioenschap en is uiteraard de jongste coureur ooit in de koningsklasse van de autosport die WK-punten verovert - hij is immers al de jongste F1-coureur ooit. Hij is de vijfde Nederlander in de historie van de Formule 1 die in de punten rijdt in een grand prix. Onder andere zijn vader Jos ging hem voor.

Verstappen junior evenaarde de prestatie van senior, die in 2001 ook als zevende finishte in de Grand Prix van Maleisië. "Goed gedaan, netjes gereden en mooie acties", vond Jos. "Hij had in het begin van de race wat moeite met de banden en miste grip, maar na zijn eerste pitstop ging hij als een speer. Het is vooral knap dat hij die twee jongens van Red Bull achter zich houdt."

Verstappen reed inderdaad een puike race, hoewel zijn start niet al te voortvarend was. De Limburgse debutant zakte in de eerste ronden weg van de zesde naar de tiende plaats, maar verder liet hij het niet komen. Hij werkte zich in het vervolg van de race op naar de zevende plek. Hij haalde onder anderen Nico Hülkenberg (Force India) in en gaf twee keer Daniel Ricciardo (Red Bull), de Australiër die vorig jaar nog drie races won, het nakijken. De laatste die Verstappen passeerde was zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz.

"Die tweede inhaalactie bij Ricciardo vond ik zelf de mooiste", vond de tiener zelf, die erkende dat zijn beginronden moeilijk waren. "Het was vlak na de start even krap in de bocht, dus ik moest niet te veel risico's nemen. Na mijn eerste pitstop ging het prima. Ik wisselde al vroeg naar de harde banden en dat pakte uitstekend uit. De auto voelde fantastisch aan."

Hij viel slechts op één slippertje te betrappen, maar zijn te wijde bocht voor het inrijden van de pitstraat had geen gevolgen. "Het was warm en ik had het wel zwaar tegen het einde, maar het viel mij reuze mee. Het was prima te doen", aldus Verstappen, die met zijn zes verdiende punten in de WK-stand de tiende plaats inneemt.