Uitslag Grand Prix van Maleisië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Maleisie gewonnen. De Duitser bleef Lewis Hamilton en Nico Rosberg in de Mercedessen verrassend voor. Max Verstappen pakte zijn eerste punten in de Formule 1. Hij werd zevende en haalde daarmee zes kampioenschapspunten binnen.

Bijna het hele veld kwam goed door de eerst ronde heen, alleen Pastor Maldonado had schade. Verstappen verloor drie plaatsen bij de start, daarnaast had ook Vallteri Bottas een vreselijke start, hij zakte een zevental plaatsen. Net op het moment dat de auto's voor het eerst langs de pitstraat reden tikte Felipe Nasr Kimi Raikkonen aan. Nasr moest daardoor naar de pits, maar Raikkonen verloor veel tijd doordat hij een lekke band had. Intussen zakte Verstappen nog een plaatsje aan Romain Grosjean, die wel de Mercedes achterin heeft liggen.

In de vierde ronde probeerde Marcus Ericsson Nico Hulkenberg in te halen voor plaats zeven. De Zweed ging echter wijd, spinde en kwam vast te staan in het gravel. De meeste auto's stopten al na vijf ronden voor banden vanwege de safety car. De volgorde was achter de safety car daardoor Vettel, Nico Hulkenberg, Romain Grosjean, Carlos Sainz, Sergio Perez, Hamilton, Daniel Ricciardo, Felipe Massa en Rosberg. De laatste vier van dit lijstje hadden al gestopt. Perez viel op dat moment vrij snel weg naar de negende plaats, met Verstappen er kort achter op de tiende plaats.

Voor de Mercedessen was het een inhaalrace, maar Vettel kon tegelijkertijd flink wegrijden. Hamilton kwam in de tiende ronde op plaats 2 terecht, maar hij had op dat moment al negen seconden achterstand. In ronde veertien had Rosberg zich ook opgewerkt naar een plaats in de top drie. 

Ricciardo had problemen met zijn auto, waarvoor Verstappen en Kvyat de Australier in konden halen. Verstappen lag zo weer op de zesde plaats, waar hij ook was gestart. Vettel was op dat moment net gestopt, waardoor die terug was gevallen naar plaats drie. Vettel wist echter snel op te klimmen naar de tweede plaats. Op dat moment kreeg Alonso problemen met zijn auto: Hij was de tweede uitvaller van de race.

Verstappen ging na een twintigtal ronden in de pits en viel terug naar plaats 14, maar via mooie inhaalmaneuvres op Ricciardo en Hulkenberg wist hij zich op te werken naar de negende plaats. Vettel haalde Hamilton in voor de leiding op het moment dat de Brit de pits in ging. Even later liet Ricciardo Kvyat voorbij vanwege problemen met de remstof voor de Australier, maar Kvyat had promopt problemen met Hulkenberg en spinde. Perez en Grosjean raakten elkaar ook toen Grosjean de Mexicaan probeerde in te halen na een pitstop. Beide Force Indias kregen een straf van tien seconden. Verstappen wist inmiddels nog maar eens op plaats zes terecht t komen in de race, achter de Ferraris, de Mercedessen en Massa.

Ook Bottas wist hem nog in te halen, waarna Verstappen nog een foutje maakte bij het maken van zijn derde pitstop. Na zijn stop lag hij op een mooi achtst plaats, net achter zijn teamgenoot Sainz. Hamilton lag op dat moment nog altijd dertien seconden achter op Vettel, met vijftien ronden te gaan. Hij kwam echter nauwelijks dichterbij. Het was wel duidelijk dat de Duitser gewoon naar de overwinning kon rijden. Achter de Ferraris, Mercedessen en Williams had Verstappen in de laatste ronden de zevende plaats te pakken, net voor zijn teamgenoot en de twee Red Bulls. Maldonado viel nog uit in het zich van de haven. In de laatste ronden wist Bottas Massa nog in te halen voor plaats vijf.

Verstappen haalde zo zijn eerste punten met een zevende plaats, met Vettel die de race won. Met de tweede plaats bleef Hamilton wel leider in het kampioenschap, terwijl Rosberg derde werd en daarmee ook naar de derde plaats in de kampioenschapsstand zakte.

Pos Coureur Team Tijd Verschil
1 S. Vettel Ferrari 56  
2 L. Hamilton Mercedes 56 +0:08.569
3 N. Rosberg Mercedes 56 +0:12.310
4 K. Räikkönen Ferrari 56 +0:53.822
5 V. Bottas Williams 56 +1:10.409
6 F. Massa Williams 56 +1:13.586
7 M. Verstappen Toro Rosso 56 +1:39.065
8 C. Sainz Jr. Toro Rosso 55 +1 Rnd.
9 D. Kvyat Red Bull 55 +1 Rnd.
10 D. Ricciardo Red Bull 55 +1 Rnd.
11 R. Grosjean Lotus 55 +1 Rnd.
12 F. Nasr Sauber 55 +1 Rnd.
13 S. Perez Force India 55 +1 Rnd.
14 N. Hülkenberg Force India 55 +1 Rnd.
15 R. Merhi Manor-Marussia 53 +3 Rnd.
DNF P. Maldonado Lotus 47 +9 Rnd.
DNF J. Button McLaren 41 +15 Rnd.
DNF F. Alonso McLaren 21 +35 Rnd.
DNF M. Ericsson Sauber 3 +53 Rnd.
DNS Will Stevens Manor-Marussia    

Stand Coureurs

Pos. Coureur Team Punten
1 L. Hamilton Mercedes 43
2 S. Vettel Ferrari 40
3 N. Rosberg Mercedes 33
4 F. Massa Williams 20
5 K. Raikkonen Ferrari 12
6 F. Nasr Sauber 10
7 V. Bottas Williams 10
8 D. Ricciardo Red Bull 9
9 N. Hulkenberg Force India 6
10 M. Verstappen Toro Rosso 6
11 C. Sainz Toro Rosso 6
12 M. Ericsson Sauber 4
13 D. Kvyat Red Bull 2
14 S. Perez Force India 1

Stand Constructeurs

Pos. Constructeur Punten
1 Mercedes 66
2 Ferrari 52
3 Williams 30
4 Sauber 14
5 Toro Rosso 12
6 Red Bull 11
7 Force India 7

Max Verstappen haalt zijn eerste punten (Foto: Zuma Sports Wire

Max Verstappen haalt eerste punten in Formule 1 (Foto: Zuma Sports Wire)