Wereldkaart van internetverbindingen

Tegenwoordig lijkt het haast vanzelfsprekend dat een internetverbinding draadloos is. Hoewel dit lokaal vaak wel het geval is gebeuren de echte verbindingen nog steeds door kabels die over de gehele wereld lopen. Het bedrijf TeleGeography heeft al deze onderzeese verbindingen in kaart gebracht en in een kek jasje gestoken.

Om een eerbetoon te brengen aan de ontdekkingsreizigers van weleer heeft het bedrijf ervoor gekozen een kaart te maken in een 'vintage' vormgeving. Zo is er naast het vergeelde uiterlijk ook nog plek gemaakt voor mythische zeemonsters om de gevaren die de kabels ondervinden te weerspiegelen. Daarvoor hebben ze het boek Sea Monsters in Medieval and Renaissance Maps van Chet van Duzer, een uitgebreid naslagwerk van middeleeuwse kaarten, gebruikt ter inspiratie.

Op de kaart zelf zijn alle 278 kabels te zien die de continenten op de wereld met elkaar verbinden, alsmede 21 kabels die nog op de planning staan. Verder staan er nog details als de 'latency' ofwel vertraging van de verbinding tussen verschillende landen op. En zijn er nog een aantal weetjes op geplaatst over het ontstaan van dit wereldwijde netwerk en de groei ervan.

De kaart is gedrukt op een speciaal synthetisch materiaal (Yupo), maar is met zijn $250, gezien de huidige wisselkoersen, vrij prijzig. Gelukkig is de kaart ook volledig online te bekijken en dat kun je dan ook hier doen.

Wereldkaart met onderzeese verbindingen (Foto: TeleGeography)
Wereldkaart met onderzeese verbindingen (Foto: TeleGeography)