Noorse band a-ha maakt comeback

De Noorse band a-ha, die er in 2010 mee stopte, maakt zijn comeback. Morten Harket, Magne Furuholmen en Pål Waaktaar-Savoy hebben hun reünie aangekondigd. In september verschijnt een nieuw album. Ook gaat de band weer concerten geven.

In Nederland is a-ha vooral bekend van hits als Take On Me, Hunting High And Low, The Sun Always Shines On TV en The Living Daylights, die ze in de jaren 80 scoorden. Na 1993 bleef het lange tijd stil rond de band, totdat de formatie in 2000 terugkeerde met een nieuw album. Daarna volgden nog drie albums, totdat de mannen in 2010 'definitief' afscheid namen met een afscheidstoernee en een verzamel-cd.

Soloprojecten
In 2011 verscheen a-ha nog eenmaal op het podium. De band trad op tijdens een herdenkingsconcert voor de slachtoffers van de terreuraanslagen. De drie Noren gingen daarna met soloprojecten aan de slag. Zo bracht zanger Morten Harket twee albums uit.

Recent werd al duidelijk dat a-ha in september optreedt in Brazilië tijdens Rock In Rio, om hun 30-jarig bestaan te vieren. Ook werd aangekondigd dat een aantal oude albums opnieuw wordt uitgebracht als deluxe edition. Nu komt daar het nieuws van een volledige reünie bij. In september verschijnt het nieuwe album Cast In Steel, gevolgd door een serie concerten in 2016.

In een verklaring op de website licht het trio hun comeback toe. In 2010 namen ze oprecht afscheid, hun comeback kwam min of meer spontaan tot stand. 'Morten kwam zo nu en dan langs in mijn studio en dan liet ik hem nummers horen waarmee ik bezig was', zegt Pål Waaktaar. 'Het mooie was dat we konden werken zonder dat iemand iets doorhad. Er was geen platendeal, geen geplande toernee en er waren geen deadlines. Het leek veel op hoe we in de jaren 80 zijn begonnen.'