Militaire steun voor regering Jemen

Bondgenoten van de Jemenitische regering zijn begonnen met een militaire operatie tegen de Houthi-rebellen. Tien landen zijn daarbij betrokken, zei de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Volgens ambassadeur Adel al-Jubeir is de operatie bedoeld "om de legitieme regering te beschermen en verdedigen." Hij doelde op de regering van de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi, die zich in de zuidelijke stad Aden had verschanst met loyale strijdkrachten. Het is onduidelijk waar Hadi zich nu bevindt.

De afgelopen dagen rukten de sjiitische Houthi-rebellen snel op in de richting van Aden. Daarop besloten omliggende landen in te grijpen. In een gezamenlijke verklaring lieten Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein en Qatar donderdag weten in actie te komen om de "agressie van de Houthi-milities" te beteugelen.

Gevechtstoestellen hebben volgens omwonenden inmiddels de luchthaven bestookt van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, die in handen is van de Houthi's. Ook een militair vliegveld in de omgeving werd gebombardeerd.

Het is nog onduidelijk welk land de beschietingen op de vliegvelden uitvoerde, maar volgens nieuwszender Al Arabiya hebben Saoedische toestellen al bombardementen uitgevoerd in Jemen.

Militaire steun voor regering Jemen
Militaire steun voor regering Jemen (Foto: ANP)