Rusland wil een hele, hele, hele lange snelweg aanleggen

Binnenkort zou het zomaar mogelijk kunnen zijn om van Diemen naar Alaska te rijden, zonder van weg te veranderen. De Russen hebben namelijk het zeer ambitieuze plan opgevat om van het westen van Rusland tot aan de Beringstraat een transsiberische snelweg aan te leggen.

Een traject van een slordige 20.000 kilometer. De snelweg zou daarmee ongeveer de halve lengte van het Russische land omspannen. Daarbovenop is het idee om een tunnel te graven onder de Beringzee, zodat er niet een file voor de veerboot naar Alaska zal ontstaan.

De huidige langste snelweg is tot nu toe het 'rondje om Australië' die een totale lengte van een kleine 15.000 kilometer heeft.

Dit megadure project zou Rusland een economische boost moeten geven. Alleen is nog niet helemaal bekend waar dit van betaald zou moeten worden, daar de bodem van de schatkist van Tsaar Poetin zo goed als bereikt is. Binnenkort gaan de snelwegenthousiastelingen hun idee voorleggen aan diezelfde Poetin om te kijken naar de haalbaarheid.

Tot nu toe is het rijden door Siberië kommer en kwel. De wegen zijn niet meer dan veredelde zandpaden en lange doorgaande verbindingen ontbreken. Bijzonder onderdeel van het huidige wegennet is de zogenaamde 'bottenweg', ook wel 'weg des doods' genoemd. Dit wanstaltige stukje weg van zo'n 2032 kilometer is aangelegd door politieke gevangenen op last van Stalin. Tijdens de werkzaamheden stierven veel gevangenen. Hun botten zijn in de weg verwerkt.