Moslimstudentes weigeren lichamelijk onderzoek

Het Erasmus MC Rotterdam heeft zich ontpopt als een islamofobisch en discriminatoir instituut. Het universitair medisch centrum weigert namelijk om een uitzonderingspositie te geven aan islamitische studentes.

Twee moslima's hebben om die reden meteen maar een zaak aangespannen tegen het MC. Zij werden bij het vak praktische klinische vaardigheden verplicht om exact hetzelfde te ondergaan als niet- of andersgelovige studenten.

Bij dit vak is het de bedoeling dat de studenten elkaar onderzoeken. Hiermee gaan de te onderzoeken studenten –net als hun toekomstige patiënten- half naakt. De studenten dienen zich te laten onderzoeken door zowel mannelijke en vrouwelijke medestudenten. Het doel hiervan is om te leren welke gevoeligheden dit voor een patient met zich meebrengt. Op deze manier kan de student leren om onderzoek met zorg en respect uit te voeren.

Maar helaas: islam. De dames beroepen zich op vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam. Een vrouw mag immers alleen haar door god gegeven vruchten aan haar man laten zien. Kortom: de vrouwen zetten dit stukje praktijkervaring in een seksuele context en weigeren dit deel van de opleiding te doen. Voor korte termijn trouwen met de student die een van de dames gaat onderzoeken schijnt ook geen optie te zijn.

Het Erasmus MC is het niet eens met die houding.

"Als er op religieuze gronden een uitzondering mogelijk is, zou dat grote logistieke problemen opleveren", zegt meneer Drexhage, woordvoerder van het MC. "Een flink deel van de studenten is islamitisch of orthodox-christelijk." Wel meer studenten vinden dit deel ongemakkelijk, maar ze waren hiervan op de hoogte bij de inschrijving.

De moslima's willen zich eventueel wel door een vrouwelijke medestudent laten aanraken.