UberPOP gaat door met strijd

De illegale taxidienst UberPOP meldde dinsdag dat chauffeurs van de dienst in Amsterdam zijn belaagd door reguliere taxichauffeurs en dat daarvan aangifte is gedaan.

Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun privébarrel anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de snorders oproepen via een app op de smartphone.

Het vervoer via UberPOP wordt tegen een lager tarief aangeboden dan bij professionele taxi's. Het bedrijf is een doorn in het oog van de officiële chauffeurs in tal van landen. Zij zeggen dat ze aan meer eisen moeten voldoen zoals het hebben van vergunningen en een taximeter.

De omstreden taxiformule is enkele jaren geleden in diverse Europese steden ingevoerd; sinds vorig jaar zomer eveneens in Amsterdam. Daarna volgden Den Haag en Rotterdam en Utrecht.

De activiteiten in ons land gaan in tegen een rechterlijk verbod van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van december. Diverse keren zijn UberPOP-snorders betrapt bij acties van politie, OM en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De chauffeurs kregen een proces-verbaal en een aanzegging tot een dwangsom voor als ze in herhaling vallen. Het bedrijf moest dwangsommen betalen, maar heeft het maximum van een ton al gehaald. Tegen het verbod loopt een bodemprocedure.

Het bedrijf, waarin investeerders honderden miljoenen hebben gestopt, toonde zich eerder al bereid 'een langlopende juridische strijd' aan te gaan. "Wij voldoen in tegenstelling tot de taxibranche aan de Wet personenvervoer uit 2000, die tot doel heeft goedkoop en tegen een hoge kwaliteit te werken."

Van stoppen wil de snordersclub van Uber niets weten. "We gaan door met het aanbieden van UberPOP om de vernieuwing die we in gang hebben gezet, niet te laten stranden."