Werkstraf voor penningmeester Straatnieuws

Ex-PvdA-raadslid en ex-penningmeester Bert van der Roest van de Utrechtse straatkrant Straatnieuws moet een werkstraf van 240 uur opknappen, omdat hij geld heeft gestolen uit de kas van de daklozenkrant. Ook heeft hij dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden gekregen van de rechtbank in Utrecht.

Acteur Van der Roest haalde volgens de rechter minstens 26.241 euro uit de kas van het Straatnieuws. Hij gebruikte dat geld om een eigen theaterproductie te financieren, voor vakanties en voor cafébezoek. Van der Roest heeft sinds hij werd betrapt een groot deel van het verduisterde geld terugbetaald, maar er ontbreekt nog een bedrag. Om hoeveel geld dat precies gaat, moeten de acteur en het bestuur van de straatkrant voor de bestuursrechter uitvechten, want die zaak is te ingewikkeld en complex voor de strafrechter.

De rechter noemt het "bijzonder kwalijk" dat Van der Roest geld verduisterde van een stichting die zich inzet voor een kwetsbare groep in de samenleving. "Hij heeft zijn positie misbruikt en het vertrouwen van het bestuur en de daklozen ernstig geschaad." Toen de zaak aan het licht kwam, stapte Van der Roest op als raadslid. Hij is sindsdien als acteur niet meer aan de slag gekomen, zei hij voor de rechtbank.

De rechter heeft rekening gehouden met de 'aanzienlijke en steeds terugkerende negatieve media-aandacht'. Ook heeft Van der Roest volgens de rechter minder geld verduisterd dan het Openbaar Ministerie becijferde. Daarom is zijn straf lager dan het OM eiste.