WK-zilver voor shorttracker Knegt

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma hebben zich op het WK in Moskou geplaatst voor de finale van de 1500 meter. Breeuwsma deed dat door in zijn halve finale als tweede over de streep te komen, Knegt had wat hulp nodig van de jury.

In de eerste halve finale was de eerste plek al snel vergeven aan de Rus Semen Elistratov, maar daarachter vochten Breeuwsma en de Hongaar Viktor Knoch om het tweede finaleticket. Breeuwsma bewaarde zijn geduld en kon in de slotronde relatief simpel voorbij de Hongaar komen, waardoor hij zich op mocht maken voor de finale.

Knegt kende flink wat moeite om zich in de eindstrijd te schaatsen. Lange tijd lag de Nederlander op kop en leek hij moeiteloos op weg naar de finale, tot hij in de slotronde in het geduw terecht kwam. Daarbij werd hij door de Chinees Han Tianyu naar de derde plek verwezen - en dus de B-finale - maar nadat de jury de beelden had bekeken werd de Chinees uit de uitslag geschrapt. Knegt werd zo tweede, achter de ongenaakbare Zuid-Koreaan Park Se-Yeong. 

In de finale, over enkele minuten live op NPO2, nemen Breeuwsma en Knegt het op tegen Park, de Russen Elistratov en Viktor An en de Canadees Charles Hamelin.

Update 14.21 uur

Sjinkie Knegt heeft in de finale van de 1500 meter het WK-zilver gepakt. In een zinderende slotronde kwam hij 0,008 seconden tekort om Elistratov van de wereldtitel af te houden. Wel bleef de Nederlander Hamelin voor met 0,013 seconden. Daan Breeuwsma kwam er de hele race niet aan te pas, hij werd uiteindelijk zesde, achter Viktor An.