'McDonald's gaat aan tafel bedienen'

McDonald's wil klanten voortaan ook aan tafel gaan bedienen. De hamburgerketen houdt in de loop van dit jaar in circa vijf Nederlandse filialen een proef waarbij klanten bij het bestellen van hun maaltijd kunnen aangeven waar in het restaurant ze gaan zitten. Een medewerker komt hun burgers, frietjes en andere snacks dan persoonlijk brengen.

Dat kondigde de topman van McDonald's Nederland, Jo Sempels, woensdag aan. Hij werkt eraan om de keten meer gastvrij en flexibel te maken. Als de tafelbediening aanslaat, dan wil Sempels dit in meer filialen structureel gaan doorvoeren.

Dit jaar start ook een proef met het mobiel bestellen en betalen van eten. Verder wordt er continu geëxperimenteerd met nieuwe producten en smaken. In sommige filialen is al een hamburger te verkrijgen met een glutenvrij broodje. Binnenkort komt McDonald's ook met een nieuwe variant op een typisch Nederlands visgerecht: de McKibbeling.

Afgelopen jaar behaalde de keten in Nederland een lichte omzetgroei, van 1,1 procent tot 651,8 miljoen euro. De verkopen werden vooral gestuwd doordat er meer gasten kwamen. Het aantal bezoeken steeg met 2,2 procent. Door het uitgebreide ontbijtassortiment worden de laatste tijd ook meer gasten in de ochtenduren ontvangen. Hierdoor komen er maandelijks zeker 40.000 bezoekers extra.

McDonald's verkeert momenteel midden in een grote ombouwoperatie van zijn keukenopstellingen en restaurantinrichting. Afgelopen jaar werd bijna 50 miljoen euro geïnvesteerd in verbouwingen en andere uitbreidingen. Het is de bedoeling dat de helft van alle 241 filialen eind dit jaar is gemoderniseerd. McDonald's bouwt in Nederland ook nog steeds restaurants bij: vorig jaar zes en dit jaar weer vier.

Er werken nu ruim 17.000 medewerkers bij McDonald's in Nederland. Dat worden er steeds meer. Elk nieuw filiaal is goed voor ongeveer 80 tot 85 nieuwe banen.