IS lanceert facebookkloon kalifabook

De barbaarse terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft deze week zijn eigen sociale medium gelanceerd. Met het zogenoemde Kalifabook proberen de jihadisten de regels van de wat meer beschaafde Westerse sociale media, zoals Twitter en Facebook, te omzeilen. De site bestaat uit een standaard - voor US$40 verkrijgbaar - pakket genaamd socialkit, dus erg veel moeite is er niet in gestoken.
 
Kalifabook wordt niet alleen gebruikt door jihadisten om met elkaar in contact te blijven, maar ook om nieuwe Syriëgangers te ronselen. De site is beschikbaar in onder meer de Engelse en Duitse taal. Daarmee probeert IS een zo groot mogelijke doelgroep psychopaten aan te spreken.

Het sociale netwerk staat op servers in Egypte en lijkt qua uiterlijk veel op Facebook. Amerikaanse technologiesites kwamen erachter dat IS achter de site zit. Op de homepage is de vlag van de terreurbeweging te zien. De naam Kalifabook is afgeleid van het woord kalifaat.

Vrijdag werd bekend dat zeker 46.000 Twitteraccounts worden gebruikt door aanhangers van IS. Het Amerikaanse sociale medium doet er alles aan om IS-verwante profielen zo snel mogelijk te verwijderen.

Met islam heeft dit alles uiteraard niets te maken.

5elefabook
5elefabook