Rusland en Italië vormen investeringsfonds

Rusland en Italië gaan een fonds van een miljard dollar (ruim 900 miljoen euro) oprichten om wederzijdse investeringen aan te moedigen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag na besprekingen met de Italiaanse premier Matteo Renzi in Moskou gezegd.

De Russische president prees de 'actieve politieke dialoog' met Italië en noemde dit land 'een van onze meest bevoorrechte partners in Europa en de wereld'. "Onze handel en economische banden zijn zeer goed gebleven, ondanks enkele verliezen in verband met bekende ontwikkelingen", zei Poetin.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben economische sancties tegen Rusland getroffen vanwege de Russische steun voor de separatisten in het oosten van Oekraïne. Door de sancties en de gekelderde olieprijzen is de Russische economie dit jaar in een recessie beland en is de waarde van de roebel sterk gedaald. Rusland heeft de sancties beantwoord met een invoerverbod voor westerse voedselproducten, waardoor Italië gedupeerd is. Italië heeft bovendien te maken met een sterke afname van het aantal Russische toeristen dat het land bezoekt.

Renzi zei te hopen dat het vredesakkoord dat op 12 februari in Minsk werd gesloten een eind zal helpen maken aan de crisis in Oekraïne en zal leiden tot normalisering van de betrekkingen. De sancties kunnen alleen worden verlicht als Rusland het akkoord volledig nakomt.

Voor zijn besprekingen met Poetin legde Renzi bloemen op de plek waar vorige week de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov werd doodgeschoten. Critici van het Kremlin geven de schuld daarvoor aan de regering, terwijl Poetin de moord een provocatie noemt, bedoeld om Rusland te destabiliseren.