'Griepgolf kost Duitsland 2,2 miljard'

De griepgolf die ook Nederland treft, kan in Duitsland zo'n 2,2 miljard euro schade aanrichten aan de economie. Experts van het onderzoeksinstituut RWI in Essen denken dat het bruto binnenlands product van Duitsland in het eerste kwartaal van het jaar met 0,3 procentpunt afneemt door de griepepidemie. Daarover berichtte de krant Die Welt woensdag.

In Duitsland zijn naar verluidt meer dan 10 miljoen mensen getroffen door de griep. Die melden zich ziek en kunnen dus geen bijdrage leveren aan de Duitse economie. Omdat ze over het algemeen minder eten en drinken, geven ze tegelijkertijd minder uit.

In een normaal griepjaar zijn er tussen de 2 en 10 miljoen Duitsers ziek. De huidige griepgolf is vrij zwaar, maar aantallen kon het RWI nog niet geven. Bij een echte pandemie, waarbij honderdduizenden mensen moeten worden opgenomen en er sterfgevallen zijn, kan de Duitse economie zo'n 25 a 75 miljard euro schade oplopen.

De griep is dit jaar extra veel aanwezig doordat het vaccin niet werkte. Griep bestaat uit duizenden verschillende strengen en bij het vaccineren moet vooraf worden bepaald welke streng dat jaar de overhand gaat krijgen. Dit jaar is dat mislukt, waardoor het vaccin minder effectief was. Dit resulteerde in vrijwel heel Europa in veel meer griepgevallen en dodelijke slachtoffers dan normaal. In de meeste jaren wordt gewoon het juiste vaccin uitgedeeld. Het is - zeker voor de kwetsbare doelgroepen - verstandig om zich te vaccineren. Vaccinatie voorkomt jaarlijks vele duizenden sterfgevallen.

'Griepgolf kost Duitsland 2,2 miljard'
'Griepgolf kost Duitsland 2,2 miljard' (Foto: ANP)