Kamp: te weinig oog voor veiligheid Groningen

Het kabinet erkent dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei maandag voor RTV Noord dat het kabinet dat betreurt.

Kamp reageerde daar op het het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen.

Kamps uitspraken maakten direct reacties los. Hieronder een selectie:

Jan Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA (via Twitter): "Spijtbetuiging kabinet wordt gewaardeerd door TK-fractie PvdA. Groningers is decennia onrecht aangedaan door opeenvolgende kabinetten.''

William Moorlag (PvdA), gedeputeerde provincie Groningen:"Ik waardeer dat Henk Kamp naar Groningen komt om te erkennen dat de veiligheid bij de gaswinning van ondergeschikt belang was. Maar hij wordt door de Groningers beoordeeld op zijn daden. Er is veel meer nodig om het vertrouwen van de Groningers in het Rijk en de NAM te herstellen. Dat kan alleen maar door de gaswinning zo snel en zo veel mogelijk naar beneden te brengen. Ik ga ervan uit dat dit ook gaat gebeuren."

Arie Slob, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie (via Twitter): ,,Eerste stap (excuus) door kabinet gezet. Nu wel verder: aanbevelingen Onderzoeksraad volledig overnemen en gaskraan verder dicht."

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks: "Het ging bepaald niet van harte, maar het is goed dat minister Kamp nu heeft erkend dat zijn ministerie te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid van de Groningers en dat hij nu daarover zijn spijt heeft betuigd. Wat GroenLinks betreft, moeten deze woorden wel hand in hand gaan met daden: het omarmen en onverkort uitvoeren van de aanbevelingen van de OVV en het terugdraaien van de gaskraan naar het laagst mogelijke niveau. Wat GroenLinks betreft, verdienen de Groningers ook excuses van de directeuren van Shell en ExxonMobil."

Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging (GBB): "Het is niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt. Hij zet alleen meteen weer de repeteerknop aan. Het vullen van scheuren en het versterken van woningen, dat is lapwerk. We hebben moeite om te geloven dat de veiligheid nu wel bovenaan staat. Het probleem moet bij de oorzaak worden aangepakt en dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet. Heel fijn zo'n excuus, maar hij moet met daden komen."