Regeringspartij wint verkiezingen Estland

De regerende Hervormingspartij in Estland heeft de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen. Premier Taavi Roivas riep maandagochtend de overwinning uit. Peilingen vooraf voorspelden een nek-aan-nekrace met de Centrumpartij, die de afgelopen jaren in de oppositie zat en veel aanhangers heeft onder de etnisch Russische bevolking in het land.

De pro-westerse Hervormingspartij kreeg 28 procent van de stemmen en komt daarmee uit op dertig zetels, een verlies van drie vergeleken met de vorige stembusgang. De Centrumpartij bleef steken op 25 zetels. De regeringscoalitie verloor haar meerderheid in het parlement wat betekent dat de Hervormingspartij op zoek moet naar nieuwe coalitiepartners.

Estland is lid van de NAVO, maar veel Esten zijn bezorgd dat Moskou zijn invloed in het land zal proberen te vergroten via de etnische Russen, die een kwart van de 1,3 miljoen inwoners uitmaken. Alle grote politieke partijen zijn voor een sterke defensie en voortzetting van de aanwezigheid van de NAVO in het land, dat net als de buurlanden Letland en Litouwen bijna vijftig jaar lang deel uitmaakte van de Sovjet-Unie.

Economische kwesties draaiden om belastinghervormingen. Het land heeft een vlaktaks van twintig procent en de centrumpartijen in de oppositie willen dit veranderen in een progressief belastingstelsel. Ook de sociaaldemocraten, die deel uitmaakten van de regeringscoalitie, zijn hiervoor. De Hervormingspartij wil het huidige belastingsysteem echter intact houden.

Estland kent een sterke economische groei, waar veel van zijn Europese partners bij achter blijven.