Netanyahu in VS voor omstreden speech

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandag in Washington aangekomen voor een nu al omstreden toespraak in het Amerikaanse Congres. Netanyahu is niet door de Amerikaanse regering uitgenodigd, maar door de Republikeinen in het Congres. Het Witte Huis was voor de bekendmaking vorige maand niet eens op de hoogte gesteld van het bezoek.

Netanyahu wil het Congres dinsdag waarschuwen voor een deal met Iran over het Iraanse atoomprogramma. De VS onderhandelen al jaren met Teheran over een inperking van het Iraanse atoomprogramma. In ruil daarvoor zouden de VS en andere landen de sancties tegen de Islamitische Republiek terugschroeven. Israël blijft echter overtuigd dat Iran een kernwapen wil bouwen.

Netanyahu heeft al langer een gespannen relatie met de Amerikaanse president Barack Obama. Een woordvoerder van Netanyahu probeerde die spanningen weg te nemen. "We zijn hier niet om president Obama te schofferen. We hebben zeer veel respect voor hem", aldus de zegsman, die anoniem wilde blijven.

Niet alleen in de VS is er kritiek op Netanyahu's toespraak. Ook in eigen land, waar volgende maand parlementsverkiezingen worden gehouden, ligt de premier onder vuur. De oppositie noemt het bezoek aan Washington een verkiezingsstunt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is maandag in Zwitserland voor gesprekken met zijn Iraanse ambtgenoot. In een interview benadrukte Kerry dat Israël veiliger is geworden door een kortetermijnakkoord dat in 2013 met Iran werd gesloten. "We gaan testen of we door middel van diplomatie de creatie van zo'n wapen kunnen voorkomen, zodat niet naar andere middelen hoeft te worden gegrepen, zoals een gewapende confrontatie", aldus Kerry in een interview met televisiezender ABC. ` "Onze hoop is dat diplomatie kan werken", vervolgde Kerry. "En ik geloof, gezien het succes van het interim-akoord, dat wij het voordeel van de twijfel verdienen om te proberen een even goede deal te sluiten voor de toekomst."