'Jihadi John' geïdentificeerd (en hij is geen rapper)

De beul van terrreurbeweging Islamitische Staat (IS) die bekendstaat als 'Jihadi John' is een jongeman uit Londen. Zijn echte naam is Mohammed Emwazi, meldden de BBC en de Washington Post donderdag gelijktijdig. De media baseren zich op informatie van vrienden van de Emwazi en veiligheidsdiensten.

De man komt volgens de Washington Post uit een middenklassegezin uit de westkant van de Britse hoofdstad. Hij zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 reisde hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de opstand. De familie komt oorspronkelijk uit Koeweit.

Eerder werd gedacht dat het om de Londense rapper Abdel-Majed Abdel Bary ging, maar analyse van stem en manieren wezen uiteindelijk niet in zijn richting maar in die van Emwazi.

De naam is vermoedelijk al een tijdje bekend bij de inlichtingendiensten. Eerder werd die evenwel niet naar buiten gebracht om 'operationele redenen'. Volgens de BBC zat Emwazi al sinds eind 2011 in veiligheidsdossiers vanwege rechtszaken met betrekking tot extremisme.

'Jihadi John' blijkt jongeman uit Londen
'Jihadi John' geïdentificeerd (Foto: ANP)