Drie jihadisten opgepakt in VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag drie mannen opgepakt die van plan waren naar Syrië af te reizen om zich aan te sluiten bij de groep Islamitische Staat. Mocht dat niet lukken dan wilde een van hen een aanslag plegen op president Barack Obama of een bom laten ontploffen op Coney Island, aldus de federale politie.

Het gaat om drie inwoners van Brooklyn in New York. Een heeft de Kazachse nationaliteit en twee zijn Oezbeken. De 19-jarige Achror Saidachmetov werd op de luchthaven JFK opgepakt waar hij aan boord wilde gaan van een vlucht naar Istanbul; de 24-jarige Abdoerasoel Hasanovitsj Joerabojev had een ticket om volgende maand naar Istanbul te vertrekken en werd opgepakt in Brooklyn en de 30-jarige Abror Habibov werd opgepakt in Florida.

Joerabojev was de autoriteiten in augustus opgevallen toen hij op een Oezbeekse website die de ideologie van IS uitdraagt te kennen gaf martelaar te willen worden. Hij had Saidachmetov, die voor Habibov werkte, als een vriend en geestverwant geïntroduceerd.