Thomas Dekker mist werelduurrecord op 270 meter

Thomas Dekker is er niet in geslaagd om het werelduurrecord op zijn naam te brengen. De Nederlandse wielrenner reed op de wielerbaan van het Mexicaanse Aguascalientes 52,221 kilometer, wat net onder de afstand was van de Australiër Rohan Dennis, die eerder deze maand 52,491 kilometer reed.

Dekker ging goed van start in Mexico, maar in de eerste minuten wordt een werelduurrecord vaak niet gewonnen. Op de helft van de race schommelde de Nederlander afstand van het huidige wereldrecord, daarna verloor hij langzaam maar zeker tijd op Dennis. Hij wist zijn rondetijden daarna nog wel te consolideren, maar de achterstand op het wereldrecord was al te groot.

Hij liep door constant te rijden nog wel in op de afstand van Dennis, die relatief veel verloor in de laatste tien minuten. Dekker strandde uiteindelijk op 52,221 kilometer en reed daarmee iets meer dan een rondje minder dan Dennis eerder in februari deed. 

Een kleine troost was er nog wel voor de 30-jarige wielrenner. Hij pakte met zijn afstand het Nederlands record, dat op naam stond van (jawel) Leontien Zijlaard-Van Moorsel. De veelvuldig olympisch- en wereldkampioene zette in 2003 in Mexico-Stad 46,065 kilometer neer, een afstand dat nog geen enkele Nederlandse man had gereden. Het is tot op heden nog steeds het wereldrecord bij de vrouwen.

Dekker mist werelduurrecord (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)
Dekker mist werelduurrecord (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)