Iraanse Garde bestookt nagebouwd vliegdekschip VS

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft woensdag tijdens vlootoefeningen bij de ingang van de Perzische Golf een nagebouwd Amerikaans vliegdekschip bestookt met raketten. Op televisiebeelden was te zien hoe een zwerm Iraanse speedboten het tegen het ultieme symbool van de Amerikaanse zeemacht opnam. Hardliners hopen daarmee de boodschap over te brengen dat Iran niet van plan is voor de Verenigde Staten te buigen, hoe de lopende onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma ook uitpakken.

"Amerikaanse vliegdekschepen zijn enorme munitiedepots vol raketten, torpedo's en dergelijke", zei de vlootcommandant van de Garde, admiraal Ali Fadavi. Een voltreffer door een raket kan een verwoestende secundaire explosie teweegbrengen, voegde hij eraan toe. Eerder noemde Fadavi vliegdekschepen makkelijke doelwitten.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Vijfde Vloot in Bahrein toonde zich niet erg onder de indruk. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze zeestrijdkrachten in staat zijn zichzelf te verdedigen", zei woordvoerder Kevin Stephens. "Het lijkt er op dat ze geprobeerd hebben een Hollywood-filmset te vernietigen."

De VS hebben altijd ten minste één vliegdekschip en verscheidene andere oorlogsbodems in of bij de Perzische Golf liggen. Op dit moment is dat de Carl Vinsson. Sinds deze week ligt ook het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle in de Golf. Vliegtuigen van beide schepen voeren aanvallen uit op de groep Islamitische Staat, die ruwweg een derde van Syrië en Irak in handen heeft.