'Clusterbommen ingezet in conflict Oekraïne'

Bij het conflict in het oosten van Oekraïne zijn illegale wapens zoals clusterbommen ingezet. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten hebben beide schuld aan het hoge aantal burgerslachtoffers dat is gevallen, aldus Amnesty.

"Als we kijken naar alles wat we nu weten, dan denken wij dat er door beide partijen clusterbommen zijn gebruikt", aldus directeur van de onderzoekstak van Amnesty Anna Neistat. Ze benadrukte echter dat het lastig is vast te stellen of er clustermunitie is ingezet.

Er vallen volgens Amnesty vooral burgerdoden omdat er lukraak wordt geschoten en mortieren en raketten worden afgevuurd in en op dichtbevolkte gebieden. Inmiddels zijn al zeker 5800 mensen om het leven gekomen. Amnesty wijst erop dat 'beide partijen onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om burgers te beschermen'.

Amnesty schrijft in het rapport ook dat er mensen zijn ontvoerd, gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd door rebellen en door mensen die aan de kant van de regering strijden.