Anti-zwartepieters starten campagne 2015

De twaalfde zaterdag na het heerlijk avondje, dat is blijkbaar de vaste kick-off geworden voor de actievoerders die zich hebben verenigd onder de naam Zwarte Piet is Racisme. Net als vorig jaar zijn ze er vroeg bij om de campagne te starten, die al bijna net zo'n oer-Hollandse traditie aan het worden is als het Sinterklaasfeest zelf.

Zelf vinden de antipieters het evenwel niet echt vroeg. "We hadden eigenlijk al op 1 januari de kick-off moeten organiseren, want voor zover ik weet begint de Pietenschool ook alweer op 6 december met rekruteren", zei Jerry Afriyie zaterdag tijdens het evenement in het Amsterdamse Boom Chicago-theater tegen NPO Radio 1. "Je kan niet vroeg genoeg beginnen om racisme uit te bannen."

Het is de bedoeling om vreedzame protesten te organiseren tijdens intochten en andere festiviteiten, aldus Afriyie. Hij vindt het niet ongepast om kinderen daarmee te confronteren. "Kinderen moet je niet laten opgroeien in racisme. Dat is ook niet gepast." Daarmee maakt de groep zijn inzet duidelijk: het beleid van geleidelijk veranderen is blijkbaar niet voldoende.

Het afgelopen Sintfeest werden tijdens verschillende nationale en lokale evenementen verscheidene veranderingen doorgevoerd in het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo waren er onder meer witte pieten die niet door de schoorsteen durfden, en clownspieten te zien. Als klap op de vuurpijl toonde het Sinterklaasjournaal de populaire Opa-Piet in de rol van Sinterklaas.

Vanuit de politiek is, onder meer door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, steeds benadrukt dat veranderingen maar tot op zekere hoogte van bovenaf kunnen komen: de figuur Zwarte Piet is er uiteindelijk eentje van de samenleving.