Tinkebell naar Afghanistan om uitgezette man te helpen zoeken

De Amsterdamse kunstenares Tinkebell vertrekt binnenkort naar Afghanistan om een vrouw te helpen bij de zoektocht naar haar vader. Die werd in januari na achttien jaar door de IND het land uitgezet. De overheid verdacht hem van mensenrechtenschendingen als ambtenaar bij de Afghaanse staatsveiligheidsdienst KhAD, tijdens het communisitische regime in de jaren 80.

Nadat Feda Amiri op het vliegtuig was gezet is er niets meer van hem vernomen. Begin februari reisde zijn 23-jarige dochter Tamana hem achterna, maar haar zoektocht leverde tot dusver niets op. Tinkebell maakt zich ernstig zorgen om het feit dat de dochter daar alleen is. "Dat kan ik niet laten gebeuren. Daarvoor heb ik te veel verantwoordelijkheidsgevoel. Ik heb geprobeerd iemand te vinden die geschikter is om naar Afghanistan te gaan, maar niemand wilde. Daarom ga ik zelf."

Ze stapt volgende week op het vliegtuig met een ervaren cameraman, die al meer dan vijftig keer in Afghanistan is geweest. De kunstenares geeft toe dat de zoektocht ontzettend gevaarlijk is. "Westerlingen worden er aan de lopende band ontvoerd." Om de risico's in te dammen slaapt Tamana momenteel niet in hotels maar in grotten en ruines. Tinkebell wil de dochter, die ziek is en aan epileptische aanvallen lijdt, het liefst direct terugsturen naar Nederland.

Volgens Tinkebell is er nooit individueel onderzoek naar Feda Amiri gedaan. "Als je voor de KhAD hebt gewerkt, ben je automatisch verdacht", zegt ze tegen Het Parool. "Het is vreselijk dat een man die al achttien jaar met zijn gezin in ons land woont en hier altijd heeft gewerkt, zonder pardon op het vliegtuig naar Afghanistan wordt gezet."

De kunstenares, die ooit bekend- en beruchtheid verwierf met bonten tassen van dieren waaronder haar eigen kat, zal verslag doen van de tocht op de website ikzoekmijnvader.nl en via haar column in Trouw.