Boko Haram bedreigt buurlanden Nigeria opnieuw

Boko Haram heeft maandag opnieuw dreigementen geuit aan het adres van Niger en Tsjaad. Strijders van de terreurbeweging zouden klaarstaan om zelfmoordaanslagen te plegen in landen die Nigeria helpen Boko Haram te bevechten.

De terreurgroep hekelde de Nigerese regering, die door haar besluit de strijd met Boko Haram aan te binden 'in een moeras van duisternis' zou worden gezogen. De afgelopen tien dagen hebben de moslimextremisten meermalen de plaats Diffa aangevallen. De hoofdstad Niamey lieten ze echter ongemoeid.

"Als jullie doorgaan met de agressie en met de alliantie met de regering van Tsjaad, dan geven we jullie de blijde boodschap dat het land Niger gemakkelijker is dan het land Nigeria en dat onze eerste reactie op agressie zal zijn om de oorlog diep in jullie steden te brengen", zo luidt de verklaring die Boko Haram maandag uitbracht. Strijders die popelen om martelaar te worden zouden 'wachten op het bevel' om zelfmoordaanslagen te ondernemen. De verklaring is vertaald door de Amerikaanse jihadismeonderzoekers van SITE Intelligence Group.

Vertegenwoordigers van de Nigerese regering en van een aantal buurlanden vergaderen maandag in de Kameroense hoofdstad Yaoundé over een gezamenlijke militaire aanpak van Boko Haram. Nigeria en vier buurlanden willen samen optrekken tegen de extremistische beweging.