Zuid-Afrika hekelt aanprijzen apartheid in Japan

Zuid-Afrika heeft een Japanse krant die een column afdrukte waarin apartheid als voorbeeld werd aangeprezen een protestbrief gestuurd. De Zuid-Afrikaanse ambassadeur houdt de conservatieve columniste Ayako Sono in de ingezonden brief voor dat apartheid een misdaad tegen de menselijkheid is. Rassenscheiding mag in de 21e eeuw niet worden gerechtvaardigd, stelt ambassadeur Mohau Pheko.

In de column, die woensdag verscheen in de rechtse krant de Sankei Shimbun, bepleit Sono het aantrekken van gastarbeiders. Die zouden nodig zijn omdat de Japanse bevolking krimpt. Net als onder het apartheidsbewind in Zuid-Afrika moeten gastarbeiders echter gescheiden worden van de inheemse Japanse bevolking, stelde Sono.

De bekende columniste ontkent dat ze in het gewraakte cursiefje een apartheidsbeleid voor Japan voorstaat. "Ik schreef slechts, vanuit mijn eigen waarneming, dat het moeilijk is voor mensen met verschillende leefgewoonten om samen te leven", schreef ze zaterdag in haar krant.

Redactiechef Takeshi Kobayashi liet weten dat de Sankei Shimbun apartheid en rassendiscriminatie ontoelaatbaar acht. De column van Sono geeft slechts haar mening weer, zei hij.