5000 Feyenoord-supporters mee naar Rome

Liefst 5000 supporters van Feyenoord zitten donderdag in het Stadio Olimpico van Rome om de Rotterdamse club te steunen tijdens de confrontatie met AS Roma in de Europa League. Met 4700 fans in het uitvak en naar verwachting enkele honderden in de vakken daaromheen, is het een van de grootste uittochten van Nederlandse voetbalfans in de afgelopen jaren.

Feyenoord staat er ook bij binnenlandse uitwedstrijden om bekend veel supporters mee te nemen, maar vaak schiet de capaciteit van de uitvakken tekort om van een echt massale invasie te spreken. Die ruimte is er wel in de Italiaanse hoofdstad, waar Feyenoord mag spelen omdat het voor het eerst in tien jaar is overwinterd in een Europees toernooi.

"Dit is waar veel supporters jarenlang naar hebben gehunkerd", zegt Ron Smit, voorzitter van de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV). "We zijn in het verleden wel vaker met dit soort aantallen of zelfs meer naar Europese uitwedstrijden geweest, vooral naar Duitsland en Frankrijk, maar dat is alweer even geleden."

Smit hoopt qua wedstrijd en entourage op een herhaling van de trip naar Milaan in 2002, waar Feyenoord het opnam tegen Internazionale in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi dat uiteindelijk werd gewonnen. "Net als nu hadden weinig mensen gedacht dat we daar zouden winnen. Maar hoewel we niet de bovenliggende partij waren, wonnen we daar wel met 1-0. Ook in de stad was het de hele dag één groot feest."

De Feyenoorders reizen per vliegtuig, trein of auto naar Rome. De meesten gaan één of twee dagen of vliegen zelfs dezelfde dag weer terug. De FSV heeft drie vliegtuigen gecharterd en laat twee bussen rijden, de meeste andere fans gaan op eigen gelegenheid. "Het wordt 15 graden, dus dat is een mooi vooruitzicht. Op de wedstrijddag zullen de meeste supporters zich verzamelen op de pleinen van de stad. Waarschijnlijk zullen vooral de Spaanse Trappen populair worden."

Die beroemde locatie is vlak bij het Park Villa Borghese, waarvandaan bussen rijden om de supporters naar het stadion te brengen. En dat is nu net een punt van wrevel onder de fans, omdat deze buscombi volgens Feyenoord verplicht is. "Wij snappen het idee van de autoriteiten vanuit veiligheidsoverwegingen, maar het lijkt ons beter om de keus aan supporters te laten. De ervaring leert dat veel supporters liever met z'n allen lopen."

Problemen met de aanhang van de Italianen verwacht Smit niet. "Natuurlijk moet je altijd een beetje opletten, maar ik ga ervan uit dat onze supporters hun gezonde verstand gebruiken en er gewoon een groot feest van maken."