Sekswerkers vechten samen voor beter imago

Sekswerkers in Nederland hebben vanaf zondag een belangenvereniging: PROUD. En dat is volgens de initiatiefnemers hard nodig in tijden waarin 'meer dan ooit' wordt gesproken over prostitutie. "Een stem vanuit het vak werd tot nu toe heel erg gemist, zowel door de sekswerkers zelf als door de overheid", zegt voorzitter Mariska Majoor.

PROUD moet de belangen van sekswerkers op de werkvloer behartigen, maar ook in de politiek, media en maatschappij. Een van de belangrijkste taken is de beeldvorming over de dames en heren van lichte zeden verbeteren, vertelt Majoor. "Het grootste probleem is nog altijd het stigma dat aan iedereen in het vak hangt, ook al doe je het met veel plezier. Daar vechten we al sinds de middeleeuwen tegen en dat neem je ook niet zomaar weg. Maar we moeten wel proberen daar iets aan te doen."

De belangenvereniging wil dan ook positieve verhalen naar buiten brengen over het werk in de erotische branche. Zoals het uitroepen van 15 februari tot de dag van de betaalde liefde. "We willen dat een dag in het jaar in het teken staat van leuke dingen. Zo moedigen we klanten aan de dames extra in het zonnetje te zetten, bijvoorbeeld met bloemen, chocolade of cadeautjes", licht de voorzitter, zelf voormalig prostituee, toe.

Het is volgens haar goed om als seksindustrie discussies in eigen hand te nemen. "Ook over uitbuiting en dwang", meent Majoor. "We hebben ons door de antisekswerkerslobby heel erg in de verdediging laten dwingen. Terwijl we vanuit onze ervaringen het beste kunnen aangeven wat we niet vinden kunnen en hoe we misstanden moeten bestrijden." Ze benadrukt dat die misstanden niet meer zijn dan in andere beroepen. "Nederland is ook op de vingers getikt door de EU dat er onevenredig veel aandacht wordt besteed aan mensenhandel in de prostitutie en te weinig aan andere beroepsgroepen waar het ook plaatsvindt."

PROUD gaat eerst het land in om input te halen bij sekswerkers achter de ramen, in clubs, bij escortbureaus en aan huis. Daarnaast staat de positieverbetering, zoals het verwerven van dezelfde rechten en plichten als alle anderen, op het programma. Ook moeten sekswerkers als het aan de vereniging ligt, worden betrokken bij beleidsvormingsprocessen.

Tegelijkertijd presenteerde zondag ook de nieuwe vereniging SWexpertise zich, waarin naast mensen uit het vak ook wetenschappers, activisten en onderzoekers samenkomen. Zij draaien al jarenlang mee in de seksbranche en richten zich op onderzoek en advies.